POLITICA
Transcriere conferinţă de presă preşedintele PNL Crin Antonescu
Adaugat la 2009-09-11


Poziţia Partidului Naţional Liberal în raport cu asumarea de răspundere anunţată de Guvernul Boc pe pachetele de legi privind educaţia, salarizarea unică şi restructurarea aparatului birocratic. Menţinem intenţia fermă de a iniţia o moţiune de cenzură care să sancţioneze atât formal cât şi pe conţinut acest demers al Guvernului.

În faţa a ceea ce se întâmplă astăzi în România din punct de vedere social, în faţa protestului extins şi conjugat al unor sindicate din domenii foarte importante învăţământ, sănătate, ordine publică, administraţie publică, conjugat cu protestul magistraţilor, conjugat cu ameninţarea unei greve generale pe care ne-o anunţă reprezentanţii sindicali ai peste 1 milion de salariaţi din România, cerem, în sfârşit, un act de responsabilitate din partea Guvernului Boc şi anume retragerea pachetelor destinate asumării, negocieri reale cu partenerii sociali între Guvern şi partenerii sociali, sindicate, asociaţii profesionale şi dezbaterea în Parlament a acestor legi de maximă importanţă.

Nu cred că exagerez dacă spun că suntem realmente în pragul haosului şi-i fac direct vinovaţi pe Traian Băsescu, pe Mircea Geoană, pe Emil Boc de această situaţie. Vinovaţi prin incompetenţă, vinovaţi prin iresponsabilitate, vinovaţi prin lanţul de minciuni cu destinaţie exclusiv electorală pe care le spun de aproape 9 luni de zile românilor.

Suntem în faţa unei ameninţări cât se poate de serioase. O grevă generală şi continuarea protestelor în domeniile pe care le-am amintit înseamnă, practic, o paralizie a vieţii publice din România, nemaivorbind de faptul că însuşii procesul electoral pentru alegerile prezidenţiale este primejduit.

Suntem la începutul unui an şcolar în care nici demersurile elementare impuse de lege nu au fost făcute de către conducerea Ministerului Educaţiei. Suntem într-o situaţie în care România nu a mai fost de multă vreme şi în faţa acestei situaţii vrem măcar acest gest de minimă responsabilitate şi anume retragerea acestor pachete de legi.

Am văzut foarte, foarte de curând apariţia jalnică a unui om politic care ar trebui să aibă maximă responsabilitate în statul român pentru că este preşedintele Senatului şi este preşedintele unuia dintre cele două partide de guvernământ, care a ieşit şi ne-a spus cum ar fi fost mai bine, cam cum ar fi vrut, ce s-ar fi întâmplat ş.a.m.d. Un om politic care este la guvernare, care conduce un partid, care deţine posturile în jumătate din Guvernul României şi nu e capabil să facă atunci când este la putere ceea ce ar fi vrut, ar fi fost mai bine, ar fi fost mai nimerit trebuie să se lase de politică.

Eu cred că dl Mircea Geoană plăteşte astăzi decontul nu doar pentru minciunile din campania electorală, dar plăteşte decontul pentru această situaţie politică în care a făcut un compromis, s-a aliat într-o formulă patronată şi dominată de Traian Băsescu şi a încercat să se prezinte ca un adevărat opozant în timpul acestor luni. Astăzi se vede foarte clar care este puterea lui Mircea Geoană, care este forţa lui Mircea Geoană şi care este ipocrizia a nu ştiu câta oară a lui Mircea Geoană.

Eu cred că de urgenţă orice guvern sănătos ar trebui să se debaraseze de ministrul Educaţiei, de ministrul Justiţiei, de ministrul Muncii, de ministrul de Interne. Sunt oameni care nu sunt capabili, în mod evident, şi nu au nici cea mai mică preocupare pentru a gestiona decent, acceptabil domeniul pe care îl conduc.

Fac acest apel la Guvernul Emil Boc pentru că altul nu avem în acest moment şi sigur că din punct de vedere politic ar putea fi mai profitabil, poate, pentru mine şi pentru Partidul Naţional Liberal ca ei să-şi asume răspunderea, ca ei să sfideze în continuare largi categorii ale electoratului român, ca ei să vină în Parlament unde noi să putem purta o dispută politică pe care o evită. Dar din punctul de vedere al efectelor sociale, din punctul de vedere al preocupării minimale pentru buna funcţionare a statului de drept şi a societăţii româneşti cred că este mai bine ca Guvernul Emil Boc să nu întindă coarda, să-şi retragă aceste proiecte, să le discute, să le negocieze, cu adevărat, cu partenerii sociali, iar ele să fie discutate în Parlament, în spaţiul politic destinat prin Constituţia României şi prin votul cetăţenilor acestei dezbateri şi legiferării în general.

Acestea au fost lucrurile pe care doream să le exprim ca poziţia mea şi a Partidului Naţional Liberal şi aştept de la Guvernul Emil Boc, de la preşedintele Traian Băsescu şi de la Mircea Geoană să facă, în fine, acte responsabile. Preşedintelui României îi cer în calitate nu de contracandidat, ci în calitate de cetăţean român să lase dansurile cu Bercea Mondialu', să lase campania electorală de doi lei şi să-şi facă datoria. Este preşedintele României şi un milion jumătate de oameni se pregătesc să iasă în stradă.

Patru mari domenii de activitate într-o societate riscă să fie paralizată. Preşedintele trebuie să fie mediator, preşedintele trebuie să garanteze buna funcţionare a instituţiilor statului. Îl invit să o facă în timpul de lucru şi, eventual, în timpul liber să îşi facă şi campanie electorală. Dacă sunt întrebări, le ascult.

Întrebări din partea mass-media:

Jurnalist: Ieri s-a respins, în comisie, proiectul de lege pentru eliminarea pensiilor parlamentarilor. Înţeleg că reprezentantul PNL a lipsit, reprezentaţii PSD şi UDMR au votat împotrivă. Care este poziţia dvs. raportat la acest proiect?

Crin Antonescu: Poziţia noastră a fost exprimată de mai multă vreme şi este una cât se poate de clară. În contextul actual, economic, social, psihologic, nu este nicidecum acceptabil ca parlamentarii să se înscrie într-o categorie de privilegiaţi.

J: Şi atunci o să-l sancţionaţi pe parlamentarul care a votat altfel?

CA: Nu cunosc foarte bine despre acest lucru, dar dacă e nevoie vom face tot ce e necesar ca tot ceea ce spun să nu rămână vorbă goală.

J: Domnule Antonescu, aţi spus la începutul conferinţei că intenţionaţi să înaintaţi depunerea unei moţiuni de cenzură. Aveţi semnăturile UDMR?

CA: Avem semnăturile noastre. Sigur că depunerea unei moţiuni de cenzură depinde de semnăturile UDMR. În ce ne priveşte, nu e nici un fel de ezitare, avem toate motivele să o facem şi o vom face. ÎN ce priveşte UDMR, a rămas încă să analizeze în funcţie de modul în care Ministerul Educaţiei în principal abordează amendamentele pe are le-au depus. Nu pot vorbi decât despre decizia noastră politică. Aşteptăm UDMR-ul, e decizia lor.

J: Aţi spus că Guvernul trebuie să se debaraseze de miniştrii precum cei de la Educaţie, Justiţie, Interne, Muncii. Cereţi demisia şi lui Predoiu?

CA: Nu mai e relevant într-un Guvern care funcţionează şi se prezintă cum se prezintă cel al lui Emil Boc să fie daţi doar unii afară. Dar eu cred că acesta e un gest minim pe care un prim-ministru responsabil ar trebui sa o facă. Cred că tot acest guvern ar trebui să plece, nu doar de la Putere, de la Palatul Victoria, ci ar trebui să se ascundă pe unde au mai rămas păduri în România de ruşinea pe care o poartă în faţa tuturor românilor.

J: Privind greva generală de o zi, sindicatele au spus că ar putea boicota şi ziua alegerilor.

CA: Nu e vorba de ziua alegerilor, că dacă se ajunge până acolo, avem de a face cu o situaţie care excede şi cadrul constituţional şi funcţionarea normală a unui stat. Nu e asta cea mai mare problemă. În mod evident, sindicatele nu au găsit de foarte multă vreme un partener autentic în guvern. Eu nu spun că un guvern trebuie să facă ce cer sau vor sindicatele. Întotdeauna un guvern are logica lui, iar sindicatele au dreptul să-şi apare interesele şi logica lor. Dar nu a existat în toată această perioadă o comunicare autentică între guvern şi diversele sindicate. Ce mai grav lucru, mai ales într-o societate în criză economică, este că acest dialog minimal s-a blocat. Nu o spun eu, o spun sindicatele. În legătură cu profesorii, până la alegerile prezidenţiale, avem probleme în legătură cu deschiderea anului şcolar. Consider poziţia sindicatele una corectă. Din păcate, am ajuns aici. Cererea lor, ca nici un politician să nu fie prezent la festivităţile de deschidere a anului şcolar, mi se pare una normală. Le-am cerut tuturor parlamentarilor noştri să ia act de această solicitare, să-i înţeleagă resorturile, chiar dacă sunt oameni printre parlamentarii noştri, şi probabil şi printre ai lor, care au făcut lucruri bune pentru şcolile din colegiile lor electorale, pentru şcoală în general. Tocmai de aceea le-am cerut tuturor colegilor mei să înţeleagă şi ei.

Şoc şi groază: Guvernul Boc doreşte să-şi asume răspunderea şi pe Legea pensiilor
Adaugat la 2009-10-07

Guvernul Băsescu-Geoană-Boc şi-a batut joc de români prin asumarea răspunderii pe Legea învăţământului şi Legea salarizării unice, neţinând cont de frămânările sociale create şi concretizate prin greva fără precedent din sistemul bugetar din 5 octombrie sau prin mitingul imens din 7 octombrie, din faţa Guvernului. Vestea-şoc anunţată de primul ministru Boc cu privire la asumarea răspunderii Guvernului pe Legea Pensiilor este, din punctul meu de vedere, un nou afront de netolerat la adresa românilor...

[Citeste mai mult...]
România – o ţară neguvernată
Adaugat la 2009-09-03

Asistăm cu toţii năuciţi de câteva zile la criza politică fără precedent în care ne-au aruncat cu iresponsabilitate PDL şi PSD. România, în acest moment, este o țară neguvernată. Traian Băsescu a plănuit şi dus la îndeplinire un adevărat asalt împotriva democrației. Acest Guvern de interimari, cu miniştrii pe principiul 2 în 1, este o anomalie totală, nemaiîntâlnită în niciun stat european...

[Citeste mai mult...]
ALTE STIRI DIN CATEGORIA POLITICA
Liberalii nu au politizat începutul de an școlar
Adaugat la 2009-09-14

Am constatat astăzi, urmărind ştirile, că liderii PDL şi PSD au înţeles să îşi facă imagine şi astăzi. Ca şi cum rechizite-cadou acordate unor copii din mediul rural ar face lumină în întunerciul subfinanţării sistemului de învăţământ...

[Citeste mai mult...]
Traian Băsescu trebuie să plece
Adaugat la 2009-09-17

Am urmărit ieri la televizor, alături de colegii mei de la Grupul PNL din Parlament discursul Preşedintelui României. Pot să afirm însă că, de fapt, ieri nu a vorbit preşedintele României, ci un om obosit, disperat, aflat la limita puterilor...

[Citeste mai mult...]
Să-l susţinem pe Crin!
Adaugat la 2009-09-24

Săptămâna trecută, PNL a demarat, la nivel naţional, campania de strângere de semnături pentru susţinerea lui Crin Antonescu, candidatul nostru la preşedinţie. Până la sfârşitul săptămânii, la nivelul PNL Timiş ne-am mobilizat şi am strâns peste 8...

[Citeste mai mult...]
Ludovic ORBAN: Nu noi am generat criza politică, aşa că nu noi suntem chemaţi să o rezolvăm.
Adaugat la 2009-09-28

„Cele două FSN-uri, după ce au minţit cu neruşinare românii, au generat o prăbuşire economică fără precedent, au creat un haos administrativ şi o disoluţie instituţională şi iată că acum creează o instabilitate şi o criză politică...

[Citeste mai mult...]
TOATE STIRILE DIN CATEGORIA POLITICA
Nicolae Robu: Declaraţie după căderea Guvernului Boc 2 [Citeste mai mult...]
România – o ţară neguvernată [Citeste mai mult...]
Şoc şi groază: Guvernul Boc doreşte să-şi asume răspunderea şi pe Legea pensiilor [Citeste mai mult...]
Ludovic ORBAN: Nu noi am generat criza politică, aşa că nu noi suntem chemaţi să o rezolvăm. [Citeste mai mult...]
Să-l susţinem pe Crin! [Citeste mai mult...]
Traian Băsescu trebuie să plece [Citeste mai mult...]
GUVERNUL BOC A MODIFICAT LEGEA EDUCAŢIEI PE CARE ŞI-A ANGAJAT RĂSPUNDEREA! [Citeste mai mult...]
De ce am ieşit din Sala de plen a Parlamentului la discursul domnului Boc [Citeste mai mult...]
Liberalii nu au politizat începutul de an școlar [Citeste mai mult...]
Asumarea răspunderii de către Guvern – un exerciţiu inconsistent de imagine [Citeste mai mult...]
Transcriere conferinţă de presă preşedintele PNL Crin Antonescu [Citeste mai mult...]
Crin Antonescu solicită Guvernului retragerea pachetelor de legi referitoare la salarizarea unică şi educaţie [Citeste mai mult...]
TARICEANU: Iresponsabilitatea asumării răspunderii [Citeste mai mult...]
Pozitia PNL Timis cu privire la proiectul de grilă unică de salarizare [Citeste mai mult...]
Pozitia PNL Timis cu privire la intenţia Guvernului de adoptare a legilor educaţiei prin asumarea răspunderii [Citeste mai mult...]
Guvernul Boc a dus Romania înapoi cu un an si jumatate din punct de vedere economic [Citeste mai mult...]
Orban: Basescu este independent precum Hong Kong-ul [Citeste mai mult...]
PNL solicita institutiilor statului sa declanseze procedurile legale impotriva participantilor la manifestarea organizata de Consiliul National Secuiesc [Citeste mai mult...]
CAMPANII
UN SEMN PENTRU O CARTE
Adaugat la 2009-09-09

Marinimia exista in fiecare dintre noi, iar a dona o carte pentru viitorul a sute de copii poate reprezenta actul supreme de implicare dedicate spiritului si intelectului acestor copii. In schimbul semnului de carte pe care ti-l vom inmana simbolic, doneaza o carte si adu-o la sediul nostru

[Citeste mai mult...]
NU IMPOZITULUI FORFETAR
Adaugat la 2009-09-09

Convingerea noastră, a liberalilor, este că o societate prosperă se clădeşte prin ideile, curajul şi talentul cetăţenilor ei. Rolul statului şi al guvernanţilor este, mai întâi de toate, acela de a susţine oamenii întreprinzători să construiască în folosul lor şi al celorlalţi.

[Citeste mai mult...]